Dubbel warzony w belgijskim Brasserie Du Bocq dla browaru Corsendonk, dostępny u nas w promocji Lidla, powszechnie znany jako Corsendonk Pater. Piwo górnej fermentacji, 6,5% obj. alkoholu, ekstrakt 14,6% wag., warzone z dodatkiem europejskich chmieli: Saaz, Kent oraz Hallertau, refermentowane w butelce. Wysokie oceny na ratebeer - 95 ogólnie i 99 punktów w stylu, co daje miejsce w Top 50.
Butelka 330ml, etykieta namalowana na szkle w formie witrażu, krawatka z niepełnymi danymi o składzie i parametrach, dedykowany kapsel. Piana obfita, ale bardzo nietrwała, grubo pęcherzykowa, opada do zera po kilkunastu sekundach. Barwa miedziana, ciemno czerwona, opalizująca. Aromat lekko kwaskowy, winno-miodowy, czuć czerwone porzeczki, czereśnie, żurawinę a także rodzynki, suszone jabłka i lekką ziołowość. Jest też jakaś niepokojąca, bliżej nieokreślona nuta... W smaku wyraźna drożdżowość, melanoidyny w postaci skórki od chleba, czerwone i suszone owoce, czerwony pieprz. Piwo nie jest słodkie jak inne dubble, raczej słodowo-drożdżowe, goryczka likierowo-trawiasta, przyjemna, alkohol obecny, niedrażniący. Nagazowanie średnie, pełnia dość niska, w afterteasie wino głogowe, przyprawy i goryczka alkoholowa.
Całkiem udany, lekki i wytrawny dubbel - w przeciwieństwie do innych, degustowanych na blogu, bardzo pijalny, dość sesyjny, nawet rzec by można "wodnisty".
Cena: 4,99zł
7+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz