Porter Warmiński z Kormorana to oczywiście jeden z najlepszych polskich porterów bałtyckich, piwowarski skarb Polski, zdobywca złotego medalu na prestiżowym konkursie European Beer Star 2012 oraz brązowego w roku 2015. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane, leżakowane
minimum 21 tygodni, o zawartości alkoholu na poziomie 9% obj. i
ekstrakcie 21% wag. W składzie: woda, słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy, palony), chmiel, drożdże dolnej fermentacji. Na ratebeer piwo ocenione na 99 punktów overall i 97 style, co daje miejsce w Top 50. Warka do 25/07/2015.
Butelka 500ml z wyciskanymi napisami, dedykowany kapsel, stylowa etykieta, choć z niepełnymi danymi o składzie. Barwa ciemno brązowa z rubinowymi refleksami, dość klarowna jak na piwo niefiltrowane... Piana beżowa, nietrwała, średnio pęcherzykowa, błyskawicznie znikająca do zera. Aromat przyjemny, przede wszystkim likier śliwkowy, kakao i kawa zbożowa, palone słody i cola. W smaku dość słodki, nisko nagazowany, czuć wiśniowo-czekoladową likierowość, paloność i ciemne pieczywo. Jest też zakrywający wszystko smak coli. Treściwość raczej nieduża, ekstrakt na poziomie 21% nieodczuwalny, 9% alkoholu nie do końca ukryte ukryte, mocno rozgrzewa. Goryczka minimalna, troszkę za mała, niewystarczająco kontruje cukier.
Kolejny porter bałtycki, który mnie zawodzi. Za mało ciała, za słodko, zbyt alkoholowo no i nijaka goryczka. Trochę jak Podpiwek Warmiński z dodatkiem spirytusu.
Cena: 7,70zł
6-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz