Kawka, czyli Coffee Milk Stout, uwarzony w Browarze Widawa kooperacyjnie z Browarem Kopyra (receptura Tomasz Kopyra). Alkohol na poziomie 5% obj., ekstrakt 15 % wag., niefiltrowane, niepasteryzowane. W składzie woda, słód jęczmienny, palony jęczmień, chmiel, drożdże górnej fermentacji, naturalna kawa i laktoza. Na ratebeer niewiele ocen. Warka do 12.12.2014.
Butelka 330ml, kapsel czarny, golas, na etykiecie brak informacji o użytych chmielach czy słodach. Piana beżowa, dość bujna i trwała. Fajny lejsing. Barwa czarna, niewielkie brązowe refleksy, na dnie nieładny osad. W aromacie świeżo mielona kawa, taka prosto z młynka. Gdzieś dalej lekka paloność i gorzka czekolada. Wysycenie średnie. Smak także zdominowany przez kawę, bardziej świeżą kawę, bliżej do takiej po turecku niż espresso, są też akcenty laktozy w postaci czekolady (i tej mlecznej i tej gorzkiej), kakao i coli.
Fajny deserowy stout, z wyraźną kawowością i delikatną mleczną słodkością. Mi osobiście przypomina on nieco opisywanego wcześniej Little Lover z Revelation Cat, czyli pozytywnie.
Cena: 10zł8/10pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz