Triple Blond uwarzony w Sulimarze wygląda bardzo zachęcająco. Fajna etykieta z trzema sympatycznymi blondynkami, garść informacji o zawartości, stylu i parametrach trunku oraz info o tym, że jest on predestynowany do leżakowania. Szkoda, że ma tylko 0,33l pojemności, ale za to nadrabia parametrami - 8% alkoholu i ekstrakt 18,1% wag. Tripel, piwo górnej fermentacji, przez twórców opisany jako belgijskie mocne ale z dodatkiem chmieli polskich i amerykańskiego Cascade, zmielonych ziaren kolendry, skórki pomarańczy.
Na spodzie butelki wyraźny osad, początkowo więc piwo w pokalu dość klarowne, po dolaniu reszty robi się mętne, brunatno-pomarańczowe, piana słaba. Aromat ciekawy, owocowy, przyprawowy, drożdżowy. Kolendra mało wyczuwalna, za to Cascade nadał fajnej choć ledwo wyczuwalnej cytrusowej nuty współgrającej z ostrymi zapachami bananów, gumy balonowej, belgijskich aromatów wsi (?). Smak mocno słodowy, wręcz słodki, biszkoptowy, czuć drożdże, minimalnie goździki, owoce i kontrującą goryczkę, jest też rozgrzewający alkohol.
Wyszło dość treściwie, wyeksponowane słody i charakterystyczna "belgijska praca drożdży", chmiele mocno wycofane, alkohol lekko wyczuwalny, ogólnie deserowo.
Cena: 3,49zł
7-/10 pkt
Zakupione w Kaliszu w Netto: www.netto.pl
Browar:
www.cornelius.pl
Cena: 3,49zł
7-/10 pkt
Zakupione w Kaliszu w Netto: www.netto.pl
Browar:
www.cornelius.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz