Baucéant Banyuls Traditionnel 2011 (appellation d'origine protégée - AOC) to francuskie, słodkie, wzmacniane ciemne wino deserowe ze starych winorośli uprawianych na tarasach na zboczach Pirenejów Katalońskich w francuskim hrabstwie Roussillon, wyprodukowane i
zabutelkowane dla NSCR À F66600 przez EMB 66164B. Trunek zawiera alkohol na poziomie 16% obj. i powstał w procesie podobnym do tego, jaki wykorzystuje się do produkcji porto. W celu powstrzymania fermentacji do moszczu z winogron dodaje się alkohol, dzięki czemu poziom cukru pozostaje tu na bardzo wysokim poziomie, zachowując naturalną słodkość winogron. Wina dojrzewają następnie w dębowych beczkach lub na zewnątrz w szklanych butelkach, wystawionych na działanie słońca przez 10 lub więcej miesięcy.
Ciemnozielona butelka 750ml z korkiem, skromna biało czarna etykieta, kontra z
lakonicznymi danymi o zawartości.Rubinowe, klarowne. W zapachu ciemne winogrono, pestki wiśni, przypalone śliwki... W smaku dość słodkie, głównie mocno dojrzałe, czarne winogrona, lekka cierpkość, taniczność starej beczki, pestki... Na finiszu mocno rozgrzewające, dość wodnista konsystencja...
Ogólnie ewidentnie przemysłowy wyrób - wino znacznie uboższe, rzadsze, bardziej alkoholowe niż degustowane wcześniej sherry Pedro Ximénez Reserva de Família z "biedronki".
Cena: 29,99zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz