Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 29 lipca 2018

Omnipollo + 3 Sons - Gideon's Pancake Stack

Gideon's Pancake Stack, uwarzony przez szwedzkie Omnipollo kooperacyjnie z amerykańskim 3 Sons Brewing w holenderskim De Molenie, to Barrel Aged Imperial Stout z syropem klonowym, przez rok leżakowany w beczkach po bourbonie Woodford Reserve. Piwo ma 12,5% obj., na ratebeer ocenione na maksymakne 100 punktów overall i 96 style. Data ważności do 02/02/21.


Malowana butelka o pojemności 330ml, brak podanego pełnego składu i parametrów, czarny kapsel. Piana nieduża, szybko znika, ciemno brązowa, prawie czarna barwa. W aromacie króluje syrop klonowy, który bardzo fajnie komponuje się z czekoladą, przypalonym karmelem, bourbonem i odrobiną wanilii. W smaku analogicznie, intensywnie słodkie, likierowe, deserowe, oczywiście syrop klonowy rządzi. Goryczka średnia, palona, długie posmaki, wanilia i whisky w aftertejsie. W odczuciu może nie gęste, ale pełne, ze średnim wysyceniem.


Stary, dobry Omnipollo, choć barrel ageing jest tu raczej w kontrze do syropu klonowego, który zagłusza resztę... ale mi to pasuje :)

Cena: 41,71zł

8,5+/10 pkt





Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz