Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 13 października 2017

Fantôme - Vertignasse

Vertignasse z belgijskiego regionalnego Brasserie Fantôme, to Witbier, a właściwie Blanche Saison z dodatkiem przypraw. Alkohol na poziomie 4,5% obj., piwo niefiltrowane, refermentowane w butelkach. Skład: woda, słód, chmiel, drożdże, cukier i herbata. Na ratebeer 89 punkty ogółem i 99 w stylu, co daje wysokie miejsce w Top 50. Najlepiej spożyć do końca 2021 roku.


Zielona butelka 750ml z firmowym kapslem, pod którym dodatkowo znajduje się korek, zieloną etykietą z "duszkiem" oraz lakonicznymi danymi o składzie i parametrach trunku. Pana seledynowa, mydlana, obfita, nietrwała. Barwa zielona, mętna. W zapachu zioła typu szałwia, anyż, kolendra, do tego zboże, siano, brzoskwinia. W smaku dość wytrawne, ziołowe, przyprawowe, z pszeniczno biszkoptową podstawą i średnią, pestkowo garbnikową goryczką i miętą w afterteasie. Wysycenie średnie do wysokiego.


Nieco przekombinowane piwo, zbyt ziołowo anyżkowe jak na Witbiera. Ten kolor też mnie nie przekonuje...
Cena: 6,50€

6/10 pkt





Zakupione w belgijskim w sklepie www.bieresgourmet.be

Browar:
www.fantome.be
www.facebook.com/BrasserieFantome


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz