Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 7 października 2017

Sori - Dark Humor Club Coconut

Dark Humor Club Coconut to Imperial Stout z dodatkiem kokosa, uwarzony w estońskim Sori Brewing i wydany w serii Dark Humor Club. Piwo zawiera 8% alkoholu, 50 IBU, w składzie: woda, słód jęczmienny, chmiel, kokos, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer ocenione na 91/41 punktów overall/style. Warka do 03/06/18.


Butelka 330ml, czarny, firmowy kapsel, niepełne dane o parametrach i składzie trunku. Drobna, dość spora, ale niezbyt trwała piana, ciemno brązowa barwa z pływającymi farfoclami. W aromacie trochę czekolady, trochę kawy, trochę czarnych owoców i opiekanych wiórków kokosowych. Smak na szczęście oferuje znacznie intensywniejsze doznania - jest dość słodko, likierowo, dominuje bounty, sypkie kakao, kawa po turecku i lody jagodowe. Wysoka, palona goryczka, rozgrzewający alkohol. W odbiorze nisko wysycone, szorstkie, lepkie, oleiste.


Troszkę to wszystko nieułożone, ale nie jest źle. Wydaje mi się też, że czuję tu aromaty w typie olejków do ciast (migdałowy czy arakowy).

Cena: 3,30€

7/10 pkt





Zakupione w belgijskim sklepie www.beergium.com


Browar:
soribrewing.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz