Mano Negra Aged in Bourbon Barrels z belgijskiego Brouwerij Alvinne,
to Belgian Imperial Stout przez 10 miesięcy leżakowany w dębowych beczkach po bourbonie. Piwo zawiera 10% obj. alkoholu, jest niefiltrowane i
refermentowane w butelkach.
W składzie mamy wodę, osiem rodzajów słodów, dwa rodzaje chmielu i dzikie drożdże górnej fermentacji Morpheus. Na ratebeer ocenione na 93 punkty ogółem i 46 w stylu. Warka do 2018 roku (miesiąc rozmazany, nieczytelny).
Butelka 500ml, beżowa etykieta z niepełnymi danymi o
składzie i
parametrach zawartości, złoty kapsel. Gushing po otwarciu, piany brak, barwa ciemno brązowa, prawie czarna. Aromat delikatny, ale przyjemny - kawa, czekolada, wanilia, czerwone wino, pestki... W smaku półsłodkie, czekoladowe, waniliowe, kawowe, z drugiej strony delikatnie winne, lekko cierpkie, taniczne, z posmakiem migdałów, starego drewna i whisky. Goryczka średnia do niskiej, palona, tytoniowa, pestkowa. Nisko wysycone (lub odgazowane za sprawą gushingu), dość rzadkie, ale nieco lepkie w odbiorze, z rozgrzewającym alko.
Elegancki RIS, lepszy niż w wersji podstawowej, jak zwykle nutka wanilii dodaje gracji. Dla mnie jednak wciąż za mało ciała i za mało słodyczy...
Cena: 9,61€
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz