Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 28 lipca 2017

Hof Ten Dormaal - Barbera

Barbera, to kwaśne piwo górnej fermentacji w stylu Sour/Wild Ale, warzone z dodatkiem moszczu winogronowego przez belgijski Brouwerij Hof Ten Dormaal. Piwo zawiera 7,5% obj. alkoholu, w składzie: woda, słód jęczmienny, winogrona, chmiel, cukier, drożdże. Na ratebeer ocenione na 95 punktów ogółem i 73 w stylu. Butelka z datą do 01/2019.


Butelka 330ml, firmowy kapsel, niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Spory gushing przy otwieraniu, piana sycząca, od razu znika do zera. Barwa błotnista, mocno mętna. W aromacie kwaśne winogrona, sok z cytryny, siano... W smaku kwaśno słodkie, lekko cierpkie, winogronowo cytrynowe, z octowym finiszem i delikatną nutą funky. Praktycznie bez goryczki. Średnie wysycenie, rześkie, pijalne.


Ciekawe, ale dość proste, nieskomplikowane piwo.
Cena: 3,99€

7/10 pkt






Zakupione w Belgii w www.bieresgourmet.be

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz