Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 14 czerwca 2017

Maryensztadt - #1 Projekt 30

Maryensztadt #1 Projekt 30 z Browaru Maryensztadt, to Imperialny Porter Bałtycki - piwo dolnej fermentacji o ekstrakcie początkowym na poziomie 29,33° Plato i alkoholu 10,5% obj. W składzie woda, słód pilzneński, monachijski, wiedeński, czekoladowy, carafa III special, miód spadziowo-gryczany, ekstrakt słodowy, polski chmiel Iunga, drożdże Saflager W 34/70, Safale S-04, Oenoferm, X-Treme F3. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. Na ratebeer ocenione na 95 punktów ogółem i 87 w stylu, co daje miejsce w Top 50. Piwo nagrodzone brązowym medalem w kategorii "Porter Bałtycki" podczas Barcelona Beer Challenge 2017. Data rozlewu 20/01/2017.


Ciekawa butelka 330ml, czarny kapsel i etykieta foliowa zawierająca pełne dane na temat parametrów (poza IBU) i niepełny skład trunku. Pianka znikoma, delikatna jak na espresso, nietrwała. Barwa ciemno brązowa, nieprzejrzysta. W aromacie głównie nuty czekoladowe, truflowe, w tle śliwka węgierka i kawa rozpuszczalna. Smak mocno słodki, intensywnie czekoladowy, tu również obecna śliwka w czekoladzie, praliny, likier kawowy, cynamon. Troszkę przypomina to likwor z nadzienia popularnych w komunie beczułek czekoladowych (aktualnie odpowiednikiem są E. Wedel - Baryłki z alkoholem w czekoladzie deserowej). Goryczka średnia, palono przyprawowa. Nisko wysycone, pełne, lepkie, oleiste i syropowe w odbiorze, z wyraźnie rozgrzewającym alkoholem.


Ciekawy, treściwy porter, warto go chyba jeszcze z rok poleżakować, bo jest dość agresywny i intensywny jak na Porter Bałtycki. #teamslodyczka
Cena: 27,90zł

8/10 pkt







Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz