Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 9 maja 2017

Amager - La Santa Muerte

La Santa Muerte to Imperial Honey Stout z dodatkiem miodu, uwarzony w duńskim Amager Bryghus i wydany specjalnie z okazji święta Halloween. Alkohol dochodzi tu do poziomu 10% obj., do chmielenia użyto niemieckiego chmielu Hercules i amerykańskiego Columbus oraz Simcoe. W składzie mamy wodę, słód pilzneński, crystal 150, caraaroma, czekoladowy, black, palony jęczmień, miód, cukier Demerara, chmiel i drożdże górnej fermentacji US-ale. Zasłużone 99 punktów ogółem oraz 89 w stylu na ratebeer. Warka do 10/2018.


Butelka 500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie trunku i niepełne o parametrach. Po przelaniu do szkła tworzy się obfita, drobna i trwała piana. Barwa czarna z brązowymi refleksami. W aromacie głównie czekolada, karmel, toffi, kawa, w tle miód i rodzynki(?). Smak mocno słodki, paleta analogiczna do zapachu, kakao i praliny na pierwszym planie, pojawiają się słodkie ciemne owoce, brązowy cukier, melasa. Zaraz za tą słodyczą wchodzi kontra w postaci solidnej, palonej goryczki z tytoniowymi posmakami. Wysycenie niskie, faktura gęsta, likierowa, wyklejająca, do tego popiołowa szorstkość pozostająca na języku i lekko rozgrzewający alkohol.


Bardzo intensywny w smaku RIS o prawilnym body i długich posmakach, zdecydowanie #teamslodyczka, wydaje się być ideałem do barrel agingu...
Cena: 25,00zł

9-/10 pkt






Zakupione na Poznańskie Targi Piwne 2016.

Browar:
www.amagerbryghus.dk



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz