Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 3 sierpnia 2016

De Molen + Laugar - Txapela & Klompen

Txapela & Klompen (Hat & Clogs), to uwarzone w holenderskim Brouwerij de Molen, w kooperacji z hiszpańskim Laugar Brewery, Belgian Strong Ale (według ratebeer), a właściwie salted bourbon infused smoked imperial saison-wine-ish - imperialne Saison z dodatkiem soli, żyta, słodu wędzonego torfem oraz poddanego infuzji z bourbonem. Nazwa pochodzi z połączenia słowa oznaczającego tradycyjne nakrycie głowy Basków (txapela) oraz tradycyjnego holenderskiego obuwia (klompen). Piwo ma aż 13,6% obj. alkoholu przy 26,2° Plato, 20 IBU, w składzie: woda, słód pilzneński, karmelowy, whisky, żyto, czeski chmiel Saaz i amerykański Columbus, baskijska sól, bourbon, drożdże górnej fermentacji. Niepasteryzowane, refermentowane w butelkach, na ratebeer ocenione na 92 punkty overall i 90 style.


Butelka 330ml, biała etykieta z czarnymi napisami w pełni opisującymi skład i parametry zawartości, czarny kapsel z białym logo De Molen. Piana minimalna, sycząca, od razu po nalaniu znika do zera. Barwa bursztynowa, mętna. Aromat złożony - na pierwszym planie czuć alkoholowy bourbon, torf, delikatną aptekę, rodzynki, melasę, kandyzowaną skórkę pomarańczy i znów alkohol w typie whiskey... W smaku dość słodkie, oleiste, mocno alkoholowe, bourbonowe, rozgrzewające. Torf jak najbardziej obecny, do tego suszone owoce, dojrzały głóg, karmel, cukier kandyzowany, śliwki mirabelki, przyprawy... Goryczka niska, alkoholowo pikantna. Wysycenie niskie.


Nie rozumiem w jakim celu dodano tu bourbona? Wyraźna, paląca alkoholowość w połączeniu z pikantnymi fenolami i spalonym plastykiem zmniejszają atrakcyjność i balans trunku. Wszystko jest tu rozedrgane, zbyt dosadne, toporne...
Cena: 24,00zł

6-/10 pkt





Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl

Browar:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz