Ponto S.I.P.A. z amerykańskiego brewpubu Pizza
Port (Bressi Ranch w Carlsbad) to jasne, lekkie Sessionable India Pale Ale na
nowofalowych chmielach Dr. Rudi (NZ), Crystal (USA), Saaz (CZ), Amarillo (USA), Simcoe (USA), Kohatu (NZ) oraz Nelson Sauvin (NZ).
Piwo ma 4,5% obj. alkoholu, w składzie woda, słód 2-Row, płatki owsiane i pszeniczne, Breiss CaraPils, chmiel i drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer trunek oceniony na 95 punkty ogółem i 98 w stylu, co daje 33 miejsce w Top 50 Session IPA według ratebeer.
Kolorowo
srebrna puszka o pojemności 1 pinty (ok 473ml - 16 fl. oz.) z plażą i morzem, skąpe
dane o parametrach piwa i całkowity ich brak o składzie. Piana dość
spora, drobno i średnio pęcherzykowa, nieco mydlana, szybko opadająca do chmurek. Barwa słomkowo żółta, zamglona, ze sporą ilością drobnych bąbelek. Aromat intensywny, głównie świerk, owoce tropikalne i cytrusy oraz odrobina nafty i jasnych winogron w tle. Bardzo pijalne, lekkie i rześkie w odczuciu, dość wytrawne, kwiatowo cytrusowo melonowe ze średnią, żywiczną goryczką, nieco zalegającą. W afterteasie białe wino. Średnio wysycone, bardzo przyjemne.
Idealne piwo na lato, na plażę - pięknie wyglądające w szkle, sesyjne, pijalne, delikatne na języku i intensywne w zapachu. Klasa.
Cena: 19,00zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz