Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 1 sierpnia 2015

Pinta + Pays Flamand - Król lata

Roi de l'Eté, czyli kooperacyjne piwo Browaru Pinta oraz francuskiego Brasserie du Pays Flamand w stylu Witbier, a dokładniej Hoppy Oatmeal Witbier, uwarzone w Browarze na Jurze. Jest to jasny, lekki, niefiltrowany i pasteryzowany trunek o ekstrakcie początkowym 11,5% wag., alkoholu na poziomie 4 % obj. i goryczce 38 IBU. W składzie mamy słody Weyerman: jęczmienny pilzneński, pszeniczny jasny, płatki owsiane (15%) oraz dwa chmiele - francuski Strisselspalter i amerykański Citra. Jest tu także sporo dodatków: suszona i świeża skórka słodkiej pomarańczy, skórka gorzkiej pomarańczy curacao, kolendra oraz drożdże Safbrew S-33. Na ratebeer 94 overall i 100 style, co daje miejsce w Top 50.


Butelka 500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na etykiecie. Piana skąpa, drobno i średnio pęcherzykowa, barwa słomkowa, mocno mętna. Aromat nie jest zbyt intensywny, za to bardzo przyjemny - są delikatne cytrusy, trawa cytrynowa, wyraźna pomarańcza i limonka... W smaku podobnie, kwaskowa cytryna na pierwszym planie, curacao również nadaje przyjemnej świeżości, w tle subtelna ziołowość z kolendrą na czele i nieco pszenicznych nut, lekko mącznych. Piwo jest niesamowicie gładkie, easydrinking, nisko nagazowane z niewielką, fajnie wkomponowaną goryczką. W afterteasie sok ze świeżej cytryny.


Witbier na światowym poziomie! Niesamowicie aksamitny od płatków, świeży od chmielu Citra, smaczny od skórek pomarańczy i aromatyczny od curacao i kolendry. Sesyjność i świeżość to jego główne atuty!

Cena: 6,75zł

8/10 pkt






Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl

Browar:
www.browarpinta.pl
www.brasseriedupaysflamand.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz