Saison Spring Ale z amerykańskiego Anchor Brewing Company warzony jest od 2014 i jest to oczywiście górno fermentacyjny Saison w belgijskim stylu z kalifornijskimi dodatkami. Mamy tu w zasypie trzy miejscowe składniki: trawę cytrynową, skórkę cytryny i imbir. Piwo warzone jest na wzór belgijski, ma 7,2% obj. alkoholu, chmielone
zarówno na goryczkę jak i na zimno amerykańskim chmielem Chinook i nowozelandzkim Nelson Sauvin.
Stylowa beczułkowata amerykańska butelka o pojemności 355ml,
świetna etykieta na grubym czerpanym
papierze, czerwony kapsel ze złotym logo browaru, skąpe
informacje o składzie i parametrach zawartości. Piana niska, szybko znika praktycznie do zera. Barwa
jasno bursztynowa, klarowna. Aromat delikatny, ziołowo-cytrusowo-przyprawowy - są dominujące nuty imbirowe i w tle cytrynowe, trawiaste i kwiatowe. W smaku jest podobnie, przy czym imbir zakłóca nieco odbiór całości i mam wrażenie, że jest tu niepotrzebny, dodaje wręcz nieprzyjemnej pikantności, szczypie w język. Poza tym jest przyjemna winogronowa słodycz, lekka cytrusowa kwaskowość, fajna średnia do niskiej goryczka. W afterteasie półsłodkie różowe wino i pikantność pieprzowo-imbirowa. Nieco za wysoki alkohol. Nagazowanie średnie, odczucie półpełne, cierpkie.
Dość przeciętny Saison, nieco zbyt przyprawowy i alkoholowy - odczucie tego drugiego wzmacnia bezapelacyjnie imbir, w starciu z którym poległy nawet rewelacyjne amerykańskie chmiele. Jestem przekonany, że zastąpienie imbiru np. czerwonym pieprzem poprawiłoby pijalność i atrakcyjność trunku o kilka klas :)
Cena: 12,50zł
6,5/10pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.anchorbrewing.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz