Blanche de Namur to Witbier, czyli Belgian White. Piwo warzone w komercyjnym belgijskim Brasserie Du Bocq ma tylko 4,5% obj. alkoholu i w składzie ma kolendrę i skórkę pomarańczy. Nie jest to może ikona piwnej rewolucji, ale ikona belgijskich witbierów bez wątpienia. W końcu zdobył tytuł najlepszego piwa pszenicznego World Beer Awards w 2009 roku (The Best Wheatbeer in the World), w 2012 roku najlepszego w Europie a w 2013 roku najlepszego Wheatbeer podczas International Beer Challenge 2013. Na ratebeer ocenione na 59 punkty ogółem i 89 w stylu.
Butelka 330ml, ładny firmowy kapsel z literą B, brak informacji o składzie i parametrach piwa (poza zawartością alkoholu). W szkle tworzy się potężna drobno i średnio pęcherzykowa biała piana, średnio trwała. Barwa jasno żółta, mocno mętna, spory osad na dnie butelki. Aromat kwaskowy, słodowy, melanoidynowy z minimalną ziołową kolendrą w tle. Nie pachnie za ładnie przez tą wyraźną kwaśność, natomiast smakuje wybornie. Niskie wysycenie, mączna konsystencja, fajna słodowość, banany, nuty chlebowe, drożdżowe, kwiatowe i ziołowe. Goryczki prawie nie ma, za to w afterteasie delikatne owoce (pomarańcza?), kwiaty i kolendra. Zarówno słodycz jak i kwaśność jest bardzo dobrze wyważona i pochodzi tylko od słodów, przez co przypomina troszkę kwas chlebowy.
Świetnie zbalansowane, lekkie i ożeźwiające piwo o astronomicznej pijalności. Idealne do ugaszenia pragnienia czy przepłukania kubków smakowych na festiwalach.
Cena: 7,10zł
8/10 pkt
Browar:
Świetnie zbalansowane, lekkie i ożeźwiające piwo o astronomicznej pijalności. Idealne do ugaszenia pragnienia czy przepłukania kubków smakowych na festiwalach.
Cena: 7,10zł
8/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz