Tripel, z belgijskiego browaru zakonnego Brouwerij der Trappisten van Westmalle, był pierwszym piwem oficjalnie uznanym za tripla w 1956 roku, a warzony w niemal niezmienianej formule już od roku 1934. Jest to najmocniejsze z trzech warzonych tu rodzajów piw, ma 9,5% alkoholu, 36 IBU, jest refermentowane w butelce. Na rtebeer ocenione na 99 punktów ogółem i na maksymalne 100 punktów w stylu, co daje miejsce w Top 50.
Butelka 330ml, na szyjce grawerowany kołnierz, etykieta i dedykowany kapsel w żółtym kolorze nawiązującym do barwy trunku. Brak info o składzie i parametrach na etykiecie. Barwa złota, opalizująca, spory osad drożdżowy na dnie butelki. Piana obfita, ale szybko opada do chmurki. W aromacie estry w typie brzoskwiń, moreli, jabłka, do tego nuty kwiatowe, ziołowe, zbożowe - intensywny, świeży i przyjemny aromat. Smak ściśle współgra z zapachem, wyraźna owocowość, ziołowość, nieco mdła biszkoptowa słodycz i fajna kontra ziołowo-pieprzowej goryczki. Na finiszu lekko rozgrzewający alkohol, minimalna szorstkość i wysokie, musujące wysycenie.
Po prostu klasyk w swoim stylu.
Cena: 9,60zł
8-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz