Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 19 listopada 2014

Pracownia Piwa + SzałPiw - 1

1 to kooperacyjny Saison krakowskiego browaru Pracownia Piwa oraz poznańskiego SzałPiw. Zawartość alkoholu na poziomie 6,7% obj., ekstrakt 15° Plato i goryczka 25 IBU. W składzie: woda, słód pilzneński, pszeniczny, żytni, niemiecki chmiel Polaris, amerykański Centennial oraz Citra, anyż, kardamon, imbir, cynamon, kolendra, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer oceniony na 99/98 punktów overall/style.


Butelka 0,5l, czarny kapsel, biało-czarna etykieta z pełnym info o parametrach i niepełnym o składzie zawartości. Piana gęsta, ale dość szybko opada do paru mm i pozostaje na tym poziomie ładnie krążkując szkło. Barwa pomarańczowo-bursztynowa, zamglona. Aromat intyensywnie ziołowo-przyprawowy, kardamon z imbirem i anyżem dominuje, w tle troszkę cynamonu, ledwo zaznaczona cytrusowość chmielowa. W smaku również przyprawy, imbir bardzo intensywny, kardamon długo zalega na języku, lekko pieprzny i szczypiący finisz. Baza słodowa dość wyraźna, goryczka średnia, wzmocniona przyprawami i ziołami. Zadziwiająco niskie wysycenie jak na saisona.


Nr 1 jest niby udanym saisonem, choć zbyt dużo tu imbiru i kardamonu, a anyż tylko wzmacnia wrażenie przytłaczającej przyprawowości. Zamiast orzeźwiać mnie bardzo szybko zamuliło i zemdliło - takie połączenie grzańca z witbierem...
Cena: 10zł

6-/10 pkt





Zakupione: Poznańskie Targi Piwne targipiwne.pl

Browar:

       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz