The Red Hetman uwarzony w
duńskim Amager Bryghus kooperacyjnie z Pracownią Piwa, to Imperial Baltic Porter z dodatkiem trawy żubrówki (turówki wonnej), o zawartości alkoholu
na poziomie 11% obj. i goryczce 75 IBU. W składzie: woda, słód pale ale, monachijski, caramunich II, czekoladowy, black, carafa special II, cukier, amerykański chmiel Columbus, drożdże dolnej fermentacji. Na
ratebeer 95 punktów ogółem i 87 w stylu. Warka do 03/2020.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o
składzie trunku i niepełne o
parametrach. Piana niewielka, sycząca, od razu znika. Barwa ciemnobrązowa, klarowna. W aromacie głównie nuty żubrówki, śliwki węgierki, wiśni w czekoladzie i kawy zbożowej. W smaku w zasadzie to samo, słodkie, melasowe, żubrówka ewidentna, do tego trochę przypraw piernikowych, pieczonych jabłek, likieru, palonej goryczki... Wysycenie niskie do średniego, lekko oleiste, z rozgrzewającym, pikantnym finiszem.
Ogólnie tylko ok - piwo zbyt przyprawowe, a dodatek trawy ewidentnie na minus, skojarzenia z wódką żubrówką nie są pozytywne...
Cena: 40,00zł
7+/10 pkt
Browar:Cena: 40,00zł
7+/10 pkt
www.amagerbryghus.dk
pracowniapiwa.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz