Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 15 stycznia 2019

Trzech Kumpli - PiA

PiA z kontraktowego Trzech Kumpli - Browar Lotny, uwarzone w Browarze Zapanbrat, to NZ Session IPA chmielone nowozelandzkimi odmianami. Jest to jasne, lekkie, niefiltrowane i pasteryzowane piwo górnej fermentacji o ekstrakcie początkowym na poziomie 12,5% wag., alkoholu 4,4% obj., w składzie: woda, słód jęczmienny, płatki pszenne, płatki owsiane, słód pszeniczny, chmiel, drożdże. Na ratebeer 96/99 punkty overall/style, co daje miejsce w Top 50, na untappd 3,68. Warka do 09/07/19.


Butelka 500ml, firmowy kapsel, niepełne info o składzie i parametrach na zielono żółtej etykiecie. Piana średnio obfita, niezbyt trwała. Barwa jasnożółta, mętna. W aromacie melon, pomelo, kiwi i skórka cytryny - całkiem fajnie. W ustach wytrawne, lekko cytrynowe, z odrobiną ananasa, papai, grejpfruta i średnią do niskiej, albedową goryczką. Niskie wysycenie, soczkowate, pełne, treściwe w odbiorze, choć trochę mało intensywne.


Duży plus za to, że jest tu sporo ciała a przy tym piwo jest soczyste i pijalne.

Cena: 10,50zł

8-/10 pkt





Zakupione w sklepie www.facebook.com/smakpiwaostrow

Browar:
www.trzechkumpli.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz