Don’t
tRYE This @home Jamaican Rum Barrel Aged, to Rye Wine 213 dni
leżakowane w beczkach po jamajskim rumie, uwarzone w holenderskim browarze
Jopen w kooperacji z norweskim Lervig Aktiebryggeri. Piwo
ma 11,8% obj. alkoholu, 35 IBU, w
składzie: woda, słód żytni, słód jęczmienny, słód pszeniczny, słoweński
chmiel Aurora, niemiecki Hallertau Mittelfrüh oraz angielski Target,
drożdże. Na ratebeer niewiele ocen. Warka z datą do lipiec 2038.
Butelka
330ml, brak pełnego składu i parametrów na etykiecie, firmowy kapsel.
Piana obfita, mydlana, szybko opada do firanki. Barwa rubinowa, klarowna.
W aromacie wyraźna wanilina, kandyzowane owoce, rodzynki w rumie. Fajnie. W smaku podobnie, dość słodkie, są figi, są rodzynki, jest melasa, karmel, do tego wanilia i świeży kokos (może bardziej pina colada) z beczki. Na finiszu rozgrzewający rum i lekka, ziemisto przyprawowa goryczka. Niskie, drobne wysycenie, gęste, kisielowate w odbiorze.
Wreszcie mamy świetny barrel ageing w zapachu, fajną, quadruplową paletę w ustach i nieźle wkomponowany w całość rum. Klasa!
Cena: 5,17€
9/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz