Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 24 października 2018

Profesja - Czarniawa

Czarniawa z wrocławskiego Browaru Profesja to Dry Stout o zawartości alkoholu na poziomie 4,1% obj., ekstrakcie 10,5° Plato i goryczce 1,5 na 5 szyszek. Do chmielenia użyto amerykańskiej Citry. W składzie: woda, słody, chmiel, drożdże. Piwo niefiltrowane, na ratebeer wciąż niewiele ocen, warka do 28/02/2019.



Butelka 500ml, niepełne dane o składzie i pełne o parametrach piwa, firmowy kapsel. Piana, nieduża, trwała. Barwa czarna z brązowym refleksem. W zapachu gorzka czekolada, tytoń, kawa zbożowa... W smaku podobnie, wytrawne, lekko kwaskowe, chlebowe, kawowe, z niedużą, paloną goryczką, niskim wysyceniem i szorstkim odczuciem w ustach.


Ogólnie nic specjalnego, wodniste, budzi skojarzenia z kawą zbożową w PRLu...

Cena: prezent

6-/10 pkt





Zakupione
w: prezent

Browar:
browarprofesja.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz