Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 1 września 2018

De Molen + Bakunin - Patience & Labour

Patience & Labour z holenderskiego De Molena, uwarzony w kooperacji z rosyjskim Piwowarija Bakunin, to Fruit Barley Wine z dodatkiem rodzynek i suszonych moreli. Piwo ma 10,6% obj. alkoholu, 25,6° Plato, 32 IBU, w składzie, poza ww dodatkami: woda, słód pilzneński, karmelowy, palony, niemiecki chmiel Perle i amerykański Columbus, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer ocenione na 85 punkty overall i 48 style. Pięcioletni okres przydatności do 13/04/2023.


Butelka 330ml, pełne info na temat składu i parametrów zawartości, firmowy kapsel. Piana drobna, trwała, dość wysoka. Barwa bursztynowa, mętna. Aromat mało intensywny, głównie suszone morele, rodzynki, miód i kandyzowany cukier. W smaku półsłodkie, owocowe, lekko kwaskowe od moreli, suszone i kandyzowane owoce, karmel, alkoholowe rozgrzewanie i pestkowo głogowa, nieduża goryczka. Niskie wysycenie, oleiste w odbiorze.


Ogólnie dość prosty BW, mało nachmielony, z wyraźnymi dodatkami i nieco gryzącym alko.

Cena: 19,99zł

7/10 pkt





Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz