Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 2 września 2018

Jopen + De Prael - HIJSM 2 3/4 Bourbon Barrel Aged

HIJSM 2 3/4 Bourbon Barrel Aged to kooperacyjny Imperial Oatmeal Milk Stout 537 dni leżakowany w beczkach po bourbonie z holenderskich browarów Jopen i Brouwerij de Prael. Piwo ma 10% obj. alkoholu, goryczkę 40 IBU, w składzie: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, laktoza, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer ocenione na 90 punktów overall i 38 style. Data rozlewu: 05/02/2018.


Butelka 330ml, brak pełnego składu i parametrów na etykiecie, firmowy kapsel. Piana obfita, drobna i trwała. Barwa czarna z brązowym refleksem. Aromat przyjemny, głównie marcepan, wanilina, bourbon i drewno. W smaku podobnie, sporo mlecznej słodyczy, czekolady, migdałów, wanilii, starej beczki, gdzieś w tle niewielka winna kwaskowatość, lekkie rozgrzewanie od whisky, niska, tytoniowa goryczka. W odczuciu dość rzadkie, nisko wysycone.


Ogólnie bardzo pozytywne zaskoczenie, diametralnie inne piwo od słabej podstawki.

Cena: 5,17€

8/10 pkt






Zakupione w holenderskim sklepie www.speciaalbierpakket.nl

Browar:
www.jopenbier.nl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz