Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

8 Wired - Lord of the Atlas

Lord of the Atlas z nowozelandzkiego 8 Wired Brewing, to Oak Aged American Barley Wine uwarzony przy użyciu nowozelandzkich słodów, australijskich chmieli, angielskich drożdży oraz "francuskiej dębiny" (nie jest jasno napisane czy beczki czy płatki z dębu francuskiego). Piwo zawiera alkohol na poziomie 12% obj., na ratebeer ocenione na 99 punktów ogółem i 96 w stylu. Vintage 2016.


Butelka 500ml, brak pełnych danych o składzie i parametrach, firmowy kapsel. Piana obfita, drobna, trwała, barwa miedziana, klarowna - wzorcowy wygląd. W zapachu nuty słodowe - kandyzowany cukier, rodzynki, karmel, słodka herbata... W smaku podobnie, dość słodkie, lekko miodowe, z dużą ilością przejrzałych owoców tropikalnych, kandyzowaną papają i solidną, herbaciano żywiczną, nieco ściągającą goryczką. Lekko rozgrzewające alko, niewielka pikantność i taniczność na finiszu, oleista faktura, niskie wysycenie.


Ogólnie ok, smakuje jak mocno nachmielone English Barley Wine, aczkolwiek tej dębiny tu prawie nie czuć...

Cena: 49,66zł

8-/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
8wired.co.nz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz