Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 30 marca 2018

De Kievit - Zundert Trappist

Zundert Trappist z holenderskiego browaru trapistów Trappistenbrouwerij De Kievit to ich jedyne piwo i jest to Abbey Tripel. Parametry piwa to 8% obj. alkoholu i goryczka 34 IBU, w składzie: woda, słód jęczmienny, chmiel, cukier, drożdże górnej fermentacji. Piwo refermentowane w butelkach, na ratebeer ocenione na 89 punktów ogółem i 94 w stylu. Warka do 09/06/2018.


Butelka 330ml, fioletowa etykieta i kontra z niepełnym info o składzie i parametrach piwa, znaczek Authentic Trappist Product, krawatka, dedykowany kapsel. Piana drobna, obfita, trwała. Barwa ciemno bursztynowa, lekko mętna. W zapachu brzoskwinie, rodzynki, ciasto drożdżowe, miód i delikatne przyprawy. W smaku słodkie, rodzynkowe, ciasteczkowe, ziołowe, z posmakiem kandyzowanych moreli i ciemnego cukru. Nieduża goryczka, ładnie ukryte alko, wysokie, drobne wysycenie.


Ogólnie bogate, ułożone, deserowe piwo trapistów - raczej BDSA niż Tripel, choć może na to mieć wpływ wyleżakowanie mojej sztuki.
Cena: 2,90€

8-/10 pkt





Zakupione w belgijskim sklepie www.beergium.com

Browar:
www.abdijmariatoevlucht.nl






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz