Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 18 lutego 2018

Jackie O's - Bourbon Barrel Black Maple

Bourbon Barrel Black Maple z amerykańskiego Jackie O’s Pub & Brewery, to Imperial Porter warzony z dodatkiem syropu klonowego, przez 10 miesięcy leżakowany w dębowych beczkach po bourbonie. Piwo zawiera alkohol na poziomie 12,1% obj., na ratebeer ocenione na 99 punktów ogółem i 96 w stylu. Vintage 2017.


Butelka 375ml, brak danych o składzie i parametrach (poza ABV) na kolorowej etykiecie, firmowy kapsel. Obfita, ale sycząca piana, prawie czarna barwa z brązowymi refleksami. W aromacie orzechy laskowe, kokos, wanilia, czekolada, niedojrzałe orzechy włoskie. W smaku słodkie, dominuje syrop klonowy, czekolada, kokos, bourbon i wanilina. Niska, palona goryczka, średnie wysycenie, dość rzadkie w odbiorze.


Ogólnie to raczej słabsze z beczkowych piw od Jackie O's, głównie z uwagi na wątłe body, sporą alkoholowość i obcą nutę zielonej skórki włoskich orzechów...
Cena: 14,04€

7/10 pkt






Zakupione w belgijskim w sklepie www.beergium.com

Browar:
jackieos.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz