Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 25 maja 2017

To Øl - Sur Citra

Sur Citra, z duńskiego browaru kontraktowego To Øl, to uwarzone w belgijskim De Proef Brouwerij, lekkie, górno fermentacyjne Single Hopped American Pale Ale tudzież Dryhopped Sour Pale Ale, obficie chmielone tylko amerykańską Citrą, zakwaszone przy użyciu techniki „sour mashing”. Zawartość alkoholu na poziomie 5,5% obj., w składzie woda, słód pilzneński, melanoidynowy, cara crystal, niesłodowana pszenica, chmiel i drożdże. Na ratebeer 96 punktów ogółem i 82 w stylu. Warka do 21/11/17.


Puszka 500ml, brak informacji o pełnym składzie i parametrach trunku. Piana obfita, kremowa i trwała. Barwa złota, lekko mętna. Aromat cytrusowy, chmielowy, rześki, średnio intensywny. W smaku wytrawne, kwasowe, cytrynowe, ze średnią, pestkowo żywiczno grejpfrutową goryczką. W tle jogurtowe posmaki, lekko szorstkie, średnio wysycone w odbiorze, bardzo pijalne.


Super sprawa na ciepłe dni, orzeźwiające, lekkie, intensywnie nachmielone i kwaskowe. Mogłoby być odrobinę intensywniej w aromacie. Ogólnie jednak klasa!
Cena: 4,31€

8/10 pkt





Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be

Browar:
http://to-ol.dk



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz