TAP 6 Unser Aventinus z niemieckiego Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn to Weizen Bock. Piwo warzone od 1907 roku (najstarszy Doppelbock na Bawarii), ma 8,2% alkoholu, 18,5% ekstraktu i goryczkę na poziomie 16 IBU, jest niefiltrowane i niepasteryzowane. W
składzie woda, słód pszeniczny i jęczmienny, niemiecki chmiel Hallertauer Herkules, drożdże. Trunek wielokrotnie
nagradzany w swojej kategorii na międzynarodowych konkursach, na ratebeer oceniony na maksymalne 100 punktów ogółem i w stylu, co daje 2 miejsce w Top 50! Warka do 14/09/16.
Butelka
500ml, krawatka,
dedykowany kapsel z oznaczeniem TAP 6 i podstawowymi,
niepełnymi danymi
na temat zawartości na kontrze. Piana sycząca, nietrwała, barwa herbaciano miedziana, opalizująca. Zapach mocno pszeniczny, słodowy - ciemne pieczywo, banan, goździk. W smaku półsłodkie, karmelowe, melanoidynowe, rodzynkowe, jest też trochę opiekanego banana, śliwek, przypraw. Goryczka niska, ziołowa, wysycenie średnie, grube, alkohol ładnie schowany, dość pełne w odbiorze.
Dobre piwo, aczkolwiek po kilku łykach wydaje mi się nieco przyciężkie, troszkę mdłe...
Cena: 9,20zł7+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz