Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 13 listopada 2016

Abbaye des Rocs - Grand Cru

Abbaye des Rocs Grand Cru z belgijskiego Brasserie de l’Abbaye des Rocs, to Belgian Special Strong Ale - potrójnie fermentowane, niefiltrowane ciemne, mocne piwo górnej fermentacji, o zawartości alkoholu na poziomie 9,5% obj. W składzie woda, słód, chmiel, drożdże. Na ratebeer ocenione na maksymalne 100 punktów ogółem jak i w stylu, co daje wysokie miejsce w Top 50!


Butelka 330ml, brak danych o składzie i parametrach (poza ABV) zawartości, krawatka, czarny kapsel. Piana obfita, sycząca, szybko opada do chmurki. Barwa rubinowo miedziana, opalizująca. W aromacie suszone i kandyzowane owoce, miód spadziowy, karmel, stary chmiel. W smaku dość słodko z odrobiną owocowej kwaskowatości, dominują kandyzowane morele, rodzynki, figi, miód i karmel. Piwo zdaje się być lekkie, z pięknie ukrytym alkoholem i treściwe, bogate jednocześnie. Wysycenie średnie do wysokiego, poszczypujące, nieduża ziołowa goryczka.


Pięknie się to pije, w profilu to taki odrobinę rzadszy Quadrupel. Klasa!

Cena: 8,50

8,5+/10 pkt





Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl


Browar:
www.abbaye-des-rocs.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz