SpontanBasil Old Gueuze z belgijskiego Brouwerij
Lindemans, uwarzony kooperacyjnie z Mikkellerem, to Gueuze z dodatkiem świeżej bazylii, stanowiący blend 12 miesięcznego z 2-3 letnim lambikiem, fermentowany dzikimi drożdżami z dodatkiem bazylii w dębowych
beczkach (tzw. foudres) i refermentowany w butelkach. W składzie woda, słód jęczmienny, pszenica, bazylia, chmiel, dzikie drożdże. Zawartość alkoholu
dochodzi tu do 6% obj., na ratebeer oceniony na 97 punkty ogółem i 69 w stylu. Data butelkowania wrzesień 2015.
Zielona, malowana butelka
"szampanówka" 750ml, zielona krawatka
na szyjce, zielony kapsel oraz dodatkowo korek pod nim (jak w winie, trzeba użyć
korkociągu). Po przelaniu tworzy się obfita, sycząca piana, która po chwili opada do mięsistej pierzynki. Barwa złota, lekko opalizująca, piwo ładnie pracuje w szkle. Aromat przyjemnie brettowy, dziki, z wyraźną nutą bazylii i niedojrzałych winogron. W smaku wytrawne, kwaśne, cytrynowe, sporo białych porzeczek i cierpkiej pigwy, jest też oczywiście stare drewno oraz skóra, sama bazylia zaś niemalże całkowicie dominuje długie posmaki. Wysycenie dość wysokie, drobne, niesamowicie rześkie i pobudzające odczucie w ustach przy każdym kolejnym łyku.
Klasa trunek, intensywny, wyrazisty i mocno lambikowy, choć przez dodanie sporej ilości bazylii, ewidentnie bardziej dla jej entuzjastów...
Cena: 11,99€
8+/10 pkt
8+/10 pkt
Zakupione w Belgii w Planet Drinks
Browar:
www.lindemans.be
shop.mikkeller.dk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz