Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 21 kwietnia 2016

Pracownia Piwa - Hey Now Wheat Wine

Hey Now Wheat Wine z browaru Pracownia Piwa to Wheat Wine, czyli Barley Wine ze sporym udziałem słodu pszenicznego. Ekstrakt na poziomie 25% wag., alkohol 10% obj., goryczka 45 IBU. W składzie: woda, słód jęczmienny, pszeniczny, amerykański chmiel Amarillo i Citra, drożdże górnej fermentacji. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.


Butelka 330ml, goły czarny kapsel, foliowa etykieta zawierająca pełne dane na temat parametrów i niepełny skład zawartości. Nieduża żółta piana. Pomarańczowo złota, mętna barwa. Aromat słodowo pszeniczny, cytrusowy z nutami wytrawnego wina, winogron i mango. W smaku delikatna pszeniczna kwaskowość i lekka słodycz rodzynkowo gruszkowa, sporo amerykańskich chmieli w postaci dojrzałych owoców tropikalnych i żywicy. Wyraźny alkohol, początkowo likierowy, po ogrzaniu staje się mniej przyjemny. Goryczka raczej niska, świerkowo alkoholowa. Nagazowanie niskie, treściwe i pełne w odbiorze.


Piwo rozpatrywać trzeba raczej jako efekt eksperymentów niż regularnej oferty. Przede wszystkim zbyt alkoholowe, poza tym wydaje się ok.
Cena: 15,00zł

7-/10 pkt






Zakupione na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016: warszawskifestiwalpiwa.pl

Browar:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz