Hesjeøl z norweskiego browaru HaandBryggeriet, to Traditional Ale (według etykiety Norwegian Harvest Ale, według www browaru Farmhouse Ale) o zawartości alkoholu na poziomie 6,5% obj., 25-30 IBU. W składzie woda, 3 rodzaje zbóż (jęczmień, owies i żyto), chmiel oraz specjalny szczep dzikich drożdży. Na ratebeer ocenione na 92 punktów ogółem i 98 w stylu. Piwo do butelek rozlane w styczniu 2014 roku, data przydatności to styczeń 2016 (a więc 3 miesiące po terminie).
Butelka
500ml, niepełne info o składzie i parametrach trunku na
etykiecie, firmowy czarny kapsel z czerwonym logo w kształcie palców. Bardzo obfita, drobna, biała piana, która ochoczo sama wychodzi z butelki jak i ze szkła. Barwa bursztynowo czerwona, mętna, intensywnie uwalniające się drobne bąbelki. W aromacie sporo jabłek, gruszek, winogron i ogólnie białych owoców z siankiem na końcu - baaardzo przyjemnie. Smak półwytrawny, jest lekka kwaskowość porzeczkowa, delikatna słodycz moreli, skórki od chleba i czerwony pieprz na finiszu. O ile aromat bliższy białym, o tyle smak bliższy czerwonym owocom w połączeniu z belgijskim Saisonem. Goryczka niska, przyprawowa. W odczuciu drobniusieńkie, intensywne nagazowanie, posmaki ziołowe, delikatne funky i mineralność.
Bardzo złożone, wielowymiarowe piwo. Od silnej owocowości w aromacie, poprzez niewielką kwaskowość, słodowość, estrowość i fenolowośc w smaku, do zagrodowych, lekko dzikich i ziemistych wtrętów w afterteasie.
Cena: 20,90zł
8,5/10 pkt
Browar:www.haandbryggeriet.net
http://www.sheltonbrothers.com/breweries/haandbryggeriet
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz