Wild Horizon, z należącego do koncernu Hansa Borg norweskiego Nøgne Ø, to Wheat Ale fermentowane dzikimi drożdżami i bakteriami, 12 miesięcy leżakowane w dębowych beczkach, przy czym na ostatnie 4 tygodnie dodano owoce moreli. Piwo niepasteryzowane i
niefiltrowane. Parametry - 14,5° Plato, 7,5% alkoholu i goryczka 25 IBU. W składzie woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, europejskie odmiany chmieli, drożdże, bakterie. Na ratebeer 89 punktów overall i 97 w stylu. Data ważności do września 2018 roku.
Buteleczka 330ml, etykieta biała z żółtym logo, niepełny skład, ale pełne
dane o parametrach trunku, firmowy kapsel. Piana niewielka, sycząca. Barwa żółta, mętna. Aromat z butelki kwaśny, cytrynowy, w tle przyjemne morele. Po przelaniu do szkła nad całością dominuje jednak dzika, stajenna nuta, która w połączeniu z morelą i starym drewnem daje nieprzyjemny zapach moczu, zwłaszcza po ogrzaniu. W smaku lekka cytrynowo-ogórkowa kwaskowość, banan, czerstwy chleb. Goryczka nieduża, trawiasto pikantna. W posmakach stęchła piwnica i wanilia. Nagazowanie niskie, dość pełne, mączne w odbiorze, alkohol obecny w postaci rozgrzewania w przełyku.
Coś tu nie do końca zagrało, prawdopodobnie któryś z elementów tej układanki - wanilia z dębowych beczek, morele, dzikie drożdże lub bakterie - rozwalił pożądany efekt końcowy.
Cena: 25,00zł
6-/10 pkt
Cena: 25,00zł
6-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz